Шотландската национална партия и зелените, привърженици на отделянето на региона от

...
Шотландската национална партия и зелените, привърженици на отделянето на региона от
Коментари Харесай

Привържениците на независимостта на Шотландия са с мнозинство в регионалния парламент

Шотландската национална партия и " зелените ", последователи на отделянето на района от Англия, са получили болшинството от местата в локалния парламент (Холируд).

Шотландската национална партия на Никола Стърджън леко е повишила - с един глас, своя резултат спрямо изборите преди пет години. 

Както свидетелстват окончателните данни от преброяването на гласовете, националистите са получили 64 места в 129-местния парламент.

През 2016 година те вкараха в Холируд 63 свои представители. Както и преди пет години, резултатът и в този момент не донесе на Шотландската национална партия решаващо болшинство. Това обаче няма да попречи на последователите на независимостта за четвърти следващ път да получат възможността да сформират правителство.

Освен това, и триумфът на изборите на " зелените " (осем места спрямо шест мандата преди пет години) ще им позволи заедно да издигнат концепцията за повторен референдум за независимост. На предишния плебисцит,  състоял се през 2014 година, превържениците на независимостта  претърпяха поражение. Лондон на това съображение отхвърля на Единбург правото на нов референдум.

Политическите последици от изборите

Коментирайки резултатите от гласуването, Стърджан е заявила  правото на народа на Шотландия независимо да дефинира своето бъдеще и призовала Лондон да не пречи. " Народът на Шотландия гласоподава и даде на партиите, последователи на независимостта, болшинството в Народното събрание на Шотландия. Шотландската национална партия и шотландските " зелени " дружно ясно заявяваха, че поддържат концепцията за референдум в периода на активността на този парламент ", е споделила Стърджан.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР